Równania prowadzące do równań kwadratowych
Julia: Proszę o pomoc... wiem że powinnam podstawić coś zamiast pierwiastków... ale jak skoro mam
√x
i
4√x
27 lis 10:16
ICSP: Oczywiście x ≥ 0
Podstawienie t =
4√x Oczywiście t ≥ 0. Wtedy t
2 = (
4√x)
2 = x
2/4 = x
1/2 =
√x
27 lis 10:35
irena_1:
x≥0
4√x=t≥0
√x=t
2
t
2−7t−18=0
Δ=49+72=121
| | 7−11 | | 7+11 | |
t1= |
| <0 lub t2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
t=9
√x=9
2
x=9
4=6561
27 lis 10:36
Julia: dobra dobra dzięki

miałam zawias z tymi pierwiastkami xD
27 lis 11:03