f^(-1)
__std__call__: Funkcje odwrotne.
Przeglądając forum zdałem sobie sprawę, że całkowicie umknęło mi zagadnienie wyznaczania
funkcji odwrotnej. Oczywiście znam funkcje odwrotne do trygonometrycznych i hiperbolicznych,
oraz pary elementarnych funkcji wzajemnie odwrotnych.
Przykład:
y=ln(x2)
Jak wyznaczyć doń funkcję odwrotną?
y=lnx2
y = 2lnx
y/2 = lnx
ey/2 = x
Czyli x = ey/2 jest f−1 dla ln(x2)?
Jak przejść z x=... do y=...?
27 lis 08:57
MQ: Ano tak:
y=ex/2 i to dopiero jest f−1, bo x=ey/2 to tylko uwikłana postać funkcji y=ln(x2)
27 lis 10:06
__std__call__: Czyli po prostu finalnie zamieniam miejscami x i y?
y=sin(√1−x2)
√1−x2 = arcsin(sin(√1−x2))
1−x2 = arcsin2(sin(√1−x2))
x2 = −arcsin2(sin(√1−x2)) + 1
x = √−arcsin2(sin(√1−x2)) + 1
f−1 = √ −arcsin2(sin(√1−y2)) + 1
Tak?
27 lis 10:16
__std__call__: Chwila, co ja zrobiłem...? Zamotałem się

arcsin y =
√1−x2
arcsin
2y = 1−x
2
arcsin
2y − 1 = −x
2
−arcsin
2y + 1 = x
2
x =
√−arcsin2y + 1
f
−1 =
√−arcsin2x + 1
Dobrze?
27 lis 10:20
ICSP: y = lnx2
dla x = ± e mamy y = 1. Co to oznacza ?
27 lis 10:32
__std__call__: y = ln2(cos(√x))
ey = cos2(√x)
√ey = cos(√x)
arccos(√ey) = √x
x = arccos2(√ey) = x
f−1 = arccos2(√ex)
Dobrze?
27 lis 10:32
ICSP: y = 2 oczywiście
27 lis 10:32
__std__call__: AAaaa, gdzież ma głowa! Zapomniałem, że należy sprawdzić różnowartościowość.
27 lis 10:34
Panko: f : X → Y ma funkcję odwrotną ⇔ gdy f jest bijekcją
f(x) = ln(x2) gdy x∊R−{0} nie jest różnowartościowa w tej naturalnej dziedzinie.
Należy ją obciąć np do R+
27 lis 12:18