Rozwiąż równania
anka23: Rozwiąż równania:
a) 3∧x + 3⋀x+1= 36
b) 19∧x − 13∧x − 6= 0
27 lis 00:18
krystek: 3x(1+3)=36 licz dalej
27 lis 00:29
Janek191:
a)
3x + 3x + 1 = 36
3x + 3 *3x = 36
4*3x = 36 / : 4
3x = 9
x = 2
====
27 lis 00:38
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x − ( |
| ) x − 6 = 0 |
| | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
[( |
| )2]x − ( |
| )x − 6 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
2x = x − 6
x = − 6
=====
27 lis 00:41
anka23: Dzięki ale jeżeli chodzi o to b− to 6 ma nie liczyć się jako wykładnik tylko odjac normalnie 6
27 lis 00:56
Janek191:
To pisz po ludzku !
27 lis 01:03
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x − ( |
| )x − 6 = 0 |
| | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
[( |
| )2]x − ( |
| )x − 6 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )2x − ( |
| )x − 6 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
[( |
| )x]2 − ( |
| )x − 6 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
t
2 − t − 6 = 0
( t − 3)*( t + 2) = 0
t − 3 = 0 lub t + 2 = 0
t = 3 lub t = − 2 < 0 − odpada
zatem
x = − 1
=====
27 lis 01:09