cukierki
1: 1. W torebce były irysy i krówki. zbliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknela polowa irysów
i trzecia część krówek, łącznie 18 cukierków. w rezultacie w torebce zostalo tyle samo irysów
co krówek. ile cukierków zostało w torebce?
12 paź 23:22
jestemmaniek: 0,5 x + y/3 = 18 /obustronnie razy 2
0,5 x = 2y/3
x + 2y/3 = 36
podstawiamy z 2 wzoru 2y/3
x+ 0,5x = 36
1,5 x = 36 / dzielimy obustronnie przez 1,5
x = 24
0,5 x = 12
w Torebce zostały 24 cukierki po 12 z każdego rodzaju czy jakoś tak