Równanie kwadratowe zespolone
xyz: x
2+(3+7i)x+(−8+9i)=0
Δ=−8−85i
I teraz pytanie− jaka jest najszybsza droga wyliczenia
√Δ=
26 lis 22:54
Krzysiek: najszybsza? to zgadnięcie

a jak nie zgadniesz to liczysz
√Δ=a+bi
podnosisz stronami do kwadratu i wyliczasz a,b
26 lis 22:57
xyz: (a+ib)
2=−8−i85 |()
2
a
2+2abi−b
2=−8−85i
26 lis 23:10
Janek191:
Δ źle policzona !
Δ = ( 3 + 7 i)
2 − 4*1*( − 8 + 9 i) = 9 + 42 i + 49 i
2 + 32 − 36 i =
= 9 + 42 i − 49 + 32 − 36 i = − 8 + 6 i = ( 1 + 3 i)
2
√Δ = 1 + 3 i
| | − 3 − 7 i − 1 − 3 i | |
x1 = |
| = − 2 − 5 i |
| | 2 | |
| | − 3 − 7 i + 1 + 3 i | |
x2 = |
| = − 1 − 2 i |
| | 2 | |
27 lis 00:56