Prosta i parabola -geometria analityczna
jakubs: Prosta o równaniu y=2x+3 przecina parabolę y=2x
2−4x+3 w punktach A i B. Wyznacz równanie
stycznej do tej paraboli równoległej do prostej y=2x+3
Opornie idzie mi ta analityczna

Można prosić o jakieś wskazówki ?
Janek191:

Znajduję punkt wspólny paraboli i prostej do niej stycznej :
y = 2x + b
y = 2x
2 − 4 x + 3
−−−−−−−−−−−−
2 x + b = 2 x
2 − 4 x + 3
2 x
2 − 6 x + 3 − b = 0
Δ = (−6)
2 − 4*2*( 3 − b) = 36 − 24 + 8 b = 12 + 8 b = 0 ⇔ 8b = − 12 ⇔ b = − 1,5
Odp. y = 2 x − 1,5
===============