bardzo pilne!
al3x: jak odwrócić taką funkcję f(x)= √sin2x+1
26 lis 22:48
q: dla x ε <0,pi/2> bedzie to x = arcsin(√y2 − 1), |y| >= 1
26 lis 22:54
al3x: wyjaśnij mi dlaczego, proszę
26 lis 22:56
q: funkcja sin(x) jest roznowartosciowa m.in. w przedziale <−pi/2, pi/2> zas sin2(x) bedzie
roznowartosciowa w przedziale <0, pi/2>; po prostym doprowadzeniu funkcji y = √sin2(x) + 1
do postaci √y2 − 1 = sin(x), korzystam z funkcji odwrotnej do sin(x), czyli arcsin(x)
26 lis 23:06
al3x: czyli za całe wyrażenie sin2x wstawiam y2?
26 lis 23:08
q: teraz na pewno bedzie jasne:
y = √sin2(x) + 1
y2 = sin2(x) + 1
y2 − 1 = sin2(x)
√y2 − 1 = sin(x), |y| >= 1
i ostatecznie arcsin(√y2 − 1) = x, |y| >= 1
26 lis 23:11