Liczby zespolone
Kamil: Mam do rozwiązania przykład:
z2 + 4i = 0
Chcialem na poczatku policzyc delte i nastepnie dwa rozwiazania
ale z delta mam problem:
Δ = 02 − 4 1 4i = −16i
co dalej? jak znalezc pierwiastek w takiej sytuacji?
26 lis 22:10
irena_1:
| | 3 | | 3 | |
z2=−4i=4(0−1i)=4(cos |
| π+i sin |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | √2 | | √2 | |
z1=√4(cos |
| π+ i sin |
| π)=2(− |
| + |
| i)=−√2+√2i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 7 | | √2 | | √2 | |
z2=√4(cos |
| π+i sin |
| π)=2( |
| − |
| i)=√2−√2i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
27 lis 08:25
Janek191:
z
2 + 4 i = 0
Δ = 0
2 − 4*1*4 i = − 16 i = ( 2
√2 − 2
√2 i )
2
więc
√Δ = 2
√2 − 2
√2 i
z
1 = U{ 0 − 2
√2 + 2
√2 i){2} = −
√2 +
√2 i
| | 0 + 2√2 − 2 √2 | |
z2 = |
| = √2 − √2 i |
| | 2 | |
27 lis 10:44
Kamil: a mozna rozpisac z jako a+bi?
27 lis 13:24