Wykonaj potęgowanie
Sonia: (a+b−1)3=
12 paź 23:05
Bogdan:
(a + b − 1)2*(a + b − ) = ...
lub
((a + b) − 1)3 = (a + b)3 − 3(a + b)2 + 3(a + b) − 1 = ...
12 paź 23:11
Sonia: dziękuje

Jesteś wielki
12 paź 23:12
pilny: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
1. Liczbę 42przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, by różnica ich kwadratów była równa
168.
2.Liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=(2−m)x+1. Oblicz wartość m.
3. Wykres funkcji f(x)=2x−3 przesunięto o wektor v={−2,3}. Podaj wzór otrzymanej funkcji oraz
przedstaw tę sytuację graficznie.
17 paź 14:52
tim: Nie ładnie tak pod czyjś temat, ale:
1)
a + b = 42
a2 − b2 = 168 → (a − b)(a + b) = 168 → 42(a − b) = 168
Rozwiąż dalej.
2)
f(x) = (2 − m)x + 1
0 = (2 − m) * 1 + 1
Rozwiąż dalej.
17 paź 14:56