matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Gringo599:
a
n
=(4
n
+2
n
)/(3*4
n
+8)
26 lis 21:36
Panko:
lim a
n
=lim( 1+ (1/2)
n
)/( 3 +8/4
n
)=1/3 =0.(3) n→
∞
n→
∞
wystarczy licznik i mianownik ułamka a
n
podzielić przez 4
n
potem lim (1/2)
n
=0 i lim (8/4
n
)=0 i już
26 lis 22:17