26 lis 21:28
27 lis 10:04
Tomek: Czyli, że dobrze?
29 lis 10:49
john2: Ja bym powiedział, że tak.
29 lis 10:54
ICSP: Przeliczę
29 lis 11:00
ICSP: f(x) = (x
3 − 1)
arccosx = e
arccosx * ln(x3 − 1)
f'(x) = (x
3 − 1)
arccosx * [arccosx * ln(x
3 − 1)]' =
| | −1 | | 3x2 | |
= (x3 − 1)arccosx * [ |
| * ln(x3 − 1) + arccosx * |
| ] |
| | √1 − x2 | | x3 − 1 | |
Nie wiem czy jest sens bawić się z tym dalej
29 lis 11:05
pigor: ..., można też tak : jeśli tylko x>1, to
y= (x
3−1)
arccosx ⇔ lny= arccosx ln(x
3−1) i różniczkując
obustronnie ⇒
| | −ln(x3−1) | | 3x2arccosx | |
⇒ 1y y' = |
| + |
| /* y= (x3−1)arccosx ⇒ |
| | √1−x2 | | x3−1 | |
| | −ln(x3−1) | | 3x2arccosx | |
⇒ y'= (x3−1)arccosx ( |
| + |
| ) |
| | √1−x2 | | x3−1 | |
29 lis 12:24