matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
Paweł:
Czy mógłby ktoś rozwiązać ten oto przykład?
x+2
1) lim x−>0
x
2
−x
26 lis 21:24
irena_1:
x
2
−x=x(x−1) lim
x→0
−
x(x−1)=0
+
lim
x→0
+
x(x−1)=0
−
x+2
2
lim
x→0
−
=[
]=+
∞
x
2
−x
0
+
x+2
2
lim
x→0
+
=[
]=−
∞
x
2
−x
0
−
27 lis 08:43
pigor:
..., lub tak :
x+2
x (1+
2
x
)
lim
x→ 0
= lim
x→ 0
=
x
2
−x
x (x−1)
1+
2
x
1+
∞
∞
= lim
x→ 0
= [
]= [
]=
−
∞
x−1
0−1
−1
27 lis 14:09