f.kwadratowa Postac ogolna
szczwany: Witam.
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe 4 i −6, a jej najmniejsza wartosc jest rowna −5.
Napisz wzor w postaci ogolnej
26 lis 21:16
szczwany: Przepraszam

2x popelnilem blad w rachunkach... Juz mi wyszlo
26 lis 21:23
5-latek: Mamy dana najmniejsza wartosc to onacza ze ramiona paraboli skierowane do gory wie
wsppolczynnik a >0
Mamsz dane x
w bo policzysz masz tez dana y
w=−5
mozemy napisac postac kanoniczna y=a(x−x
w)
2+y
w wpisz dane i wymnoz to i poredukuj co sie
da i masz postac ogolna >
26 lis 21:30
5-latek: do wyliczen przyjmij a=1
26 lis 21:31