Rownanie zawierajace wysokosc
XXXXXXXXXXXXXXXXX: Dany jest rownoleglobok ABCD
A=(−3, 1) B=(6, − 2) C= (10, 1) D= (1, 4) Napisz rownania prostych, w ktorych zawarte sa
wysokosci wychodzace z wierzcholka D. Nie wiem z czego mam skorzystac ?
Odp. y=3x + 1, y= − 4/3x + 16/3
12 paź 22:25
AROB: pomogę
12 paź 22:47
AROB: Kolejność czynności:
− Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AB (przechodzącej przez 2 punkty A i B),
− Wyznacz współczynnik kierunkowy wysokości hAB z warunku prostopadłości.
− Wyznacz równanie wysokości hAB (prostej przechodzącej przez punkt D i prostopadłej do
AB).
Analogiczne 3 czynności dla wyznaczenia wysokości hBC.
Spróbuj i podaj wyniki kolejnych czynności i sprawdzimy.
12 paź 22:55
XXXXXXXXXXXXXXXXX: Wszystko wychodzi tak jak powinno. Dziekuje za pomoc
12 paź 23:03
AROB: Podaj równania wysokości.
12 paź 23:04