Wzajemne położenie okręgów - wyznacz współrzędne środka
Olciak:

Okręgi o promieniach: 1, 2 i 3, parami styczne zewnętrznie, położone są w sposób przedstawiony
na rysunku. Wyznacz współrzędne środka najmniejszego okręgu.
Rysunek jest poglądowy, naprawdę koła się stykają

Proszę o pomoc!
Panko:

Jeśli dobrze odczytałem położenie środków dwóch większych okręgów ( na osi OX ) to
środek trzeciego S=(x,y)
Wtedy x
2 +y
2 =3
2 oraz (5−x)
2 +y
2 =4
2
czyli x
2 +y
2 −10x +25=16 ale x
2 +y
2 =3
2
czyli 9−10x+25 =16
x=1,8
y=2,4
S= (1,8 ; 2,4)