wymierne
ciemnyciemny: Mam pytanie i bardzo proszę o pomoc, bo mam jutro poprawe sprawdzianu wiem, ża dla niektórych
będzie to głupie, ale proszę o pomoc
czy liczby: 6,54; √1425 ; √2425 są wymierne? Według mnie żadne nie są wymierne,
ale jeśli sie mylę to proszę o wytłumaczenie jak osłu, dlaczego są! Z góry dzięki!
26 lis 19:36
5-latek: napisz tu definicje liczby wymiernej inaczej co to jest liczba wymierna
26 lis 19:54
ciemnyciemny: są to liczby, które można napisać w postaci ułamka pq a p i q muszą być liczbami
całkowitymi
26 lis 20:04
ciemnyciemny: są to liczby, które można napisać w postaci ułamka pq a p i q muszą być liczbami
całkowitymi
26 lis 20:04
ciemnyciemny: są to liczby, które można napisać w postaci ułamka pq a p i q muszą być liczbami
całkowitymi
26 lis 20:04
ciemnyciemny: Przepraszam, komputer mi sie zaciął
26 lis 20:06
ciemnyciemny: Przepraszam, komputer mi sie zaciął
26 lis 20:07
5-latek: Bede pisal chyba juz z 5 raz . Nie tylko Tobie sie zacial Cos siedzieje z ta strona dzisiaj
nie dobrego
| | 54 | | 654 | |
6,54=U6 |
| = |
| czyli jak liczba ? |
| | 100 | | 100 | |
Teraz napisz dlaczego nastepne to liczby niewymierne
26 lis 20:21
ciemnyciemny: To jest to wymierna, a następne dlatego, ze nie idzie ich spierwiastkować, tak?
26 lis 20:59
cotydajesz: Wymierne to takie ktore mozesz zapisac w pierwiastku i nie dadza zadnego okresu (maja skonczone
| | 1 | | 23 | | 1 | |
rozwiniecie) np |
| ;0,5,1,13,111, |
| ; |
| ;√81 |
| | 2 | | 46 | | 4 | |
Niewymierne to takie ktore jak zapiszesz w pierwiastku dadza ci okres
| | 3 | |
np |
| =0,272727272727=0,(27); |
| | 11 | |
√3;
liczba Pi
26 lis 21:07
5-latek: | | 4 | | 29 | | √29 | | √29 | |
np √1 |
| =√ |
| = |
| = |
| a √29 jest liczba niewymierna(wiec |
| | 25 | | 25 | | √25 | | 5 | |
nie bedzie to liczba calkowita )
26 lis 21:16
ciemnyciemny: Liczby z okresem na pewno nie są niewymierne? Przecież da się je zapisać w ułamku?
26 lis 21:37