dziedzina funkcji
popa: Uzasadnij, że dziedziną funkcji f(x)=√x4−2x3+3x2−4x+2 jest zbior liczb rzeczywistych
26 lis 19:20
Mila:
Masz wykazać, że dla x∊R
w(x)=x4−2x3+3x2−4x+2≥0
Może być sytuacja, że :
− wielomian nie ma pierwiastków
albo ma podwójny pierwiastek
albo ma poczwórny pierwiastek
w(1)=1−2+3−4+2=0 x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
Schemat Hornera:
1 −2 3 −4 2
1 −1 2 −2 0
x4−2x3+3x2−4x+2=(x−1)*(x3−x2+2x−2)
p(x)=(x3−x2+2x−2)
p(1)=1−1+2−2=0 x=1 jest pierwiastkiem p(x)
Schemat Hornera
1 −1 2 −2
1 0 2 0
w(x)=(x−1)*(x−1)*(x2+2)=(x−1)2*(x2+2) ≥0 dla x∊R , bo
(x−1)2≥0 i x2+2≥0 dla każdego x∊R
26 lis 20:49
nick: x4≥81
8 cze 07:35