rozwiązać równanie kwadratowe, liczby zespolone
szczerbatek: z2 − (5−5i)z + 13i = 0
26 lis 18:54
Panko: Δ=(5−5i)2−52i=25−50i−25−52i=−102i
√Δ=√102(−√2/2 +i√2/2)=−√51 +i√51 lub √Δ=√51 −i√51
z=5−5i+√51 −i√512 lub z=5−5i−√51 +i√512
z=5+√51 −i(5+√51)2 lub z=5−√51 −i(5−√51)2
27 lis 16:08
szczerbatek: Pogubiłem się trochę przy delcie, mogę prosić o wyjaśnienie ?
28 lis 12:03
Panko: Δ= b2−4ac= (5−5i)2−4*13i=25−50i+(5i)2−52i=25−50i+25(−1)−52i=−102i
28 lis 12:59
szczerbatek: przepraszam zgubiłem wyraz, oczywiście chodziło mi o wyliczenie pierwiastka z delty, chodzi
konkretnie o to : √Δ=√102(−√2/2 +i√2/2)=−√51 +i√51
28 lis 15:52
Panko: Odp : Albo stosujesz wzory na rozwiązanie równania x2=a−bi , b>0
to x=√ (r+a)/2−i√(r−a)/2 lub x=−√ (r+a)/2+i√(r−a)/2 gdzie r=√a2+b2 co jest
bardziej naturalne gdy szukasz rozwiązań dla z2=Δ
wtedy r=√102 a pozostałe jak wyżej
28 lis 17:09
Panko: Oczywiście zepsułem r r= √ 1022 =102
Albo stosujesz wzór Moivre`a z =(r)1/n( cos (φ+2πk)/n +i*sin(φ+2πk)/n )
dla n=2 k∊{0,1}
28 lis 17:17
szczerbatek: dziękuję bardzo za pomoc
28 lis 21:23