proszę o pomoc trójkąt równoramienny
siwa: dany jest trójkąt równoramienny ABC o ramionach AC i BC oraz podstawie AB. na prostej AB
zaznaczono na zewnątrz trójkąta punkty E i F takie że; IAEI=IBFI wykaż że trójkąt EFC jest
równoramienny.
12 paź 21:42
yeti:

IAEI= IFBI i IACI = IBCI
kąty: < EAC= <FBC bo kąty <CAB = <CBA (to kąty przy podstawie AB
trójkąta równoramiennego ABC
więc z cechy
(b,k,b) ΔEAC przystaje do ΔFBC
to : IECI = IFCI
zatem ΔEFC jest równoramiennym o ramionach: EC i FC
c.n.d
12 paź 22:08
siwa: wielkie dzięki
13 paź 11:16
siwa:
3 maj 21:49
yeti:
3 maj 21:50
Eta:
3 maj 21:52