Rozwiąż równanie.
majtaj5: Rozwiąż równanie.
√2x+5−1=x
26 lis 18:36
majtaj5: up
29 lis 21:30
Eta:
x=2
29 lis 21:35
majtaj5: proszę o podanie sposobu rozwiązania, a nie o wynik
29 lis 21:36
Eta:
założenie : x ≥−2,5
| | t2−5 | |
√2x+5= t , t>0 to: 2x+5=t2 ⇒ x= |
| |
| | 2 | |
rozwiąż to równanie:
29 lis 21:38
Eta:
Wiedziałam, że zaraz tak napiszesz
29 lis 21:39
majtaj5: skąd się wzięło 3 równanie, 2 linijka?
29 lis 21:40
ICSP: albo tak dla x ≥ − 2,5
√2x + 5 − 1 = x
2x − 2
√2x + 5 + 2 = 0
2x + 5 − 2
√2x + 5 +3 = 0
t =
√2x + 5 , t ≥ 0
t
2 − 2t + 3 = 0
dalej już prosto
29 lis 21:40
Eta:
t
2−2t+3=0 −−− równanie sprzeczne!
29 lis 21:44
majtaj5: Eta nie rozumiem:( możesz mi to jakoś wytłumaczyć?
29 lis 21:47
majtaj5: o twoim rozwiązaniu mowa
29 lis 21:48
Krzysiek: x≥−1
√2x+5=(x+1)
2x+5=x2+2x+1
x2−4=0
x=2 lub x=−2
czyli x=2
29 lis 21:48
ICSP: t
2 − 2t − 3= 0

Przecież 2 = 5 − 3 a nie 5 + 3
29 lis 21:49
Eta:
Co tu tłumaczyć
| | t2−5 | |
2x+5=t2 ⇒ 2x=t2−5 \:2 ⇒ x= |
| |
| | 2 | |
teraz jasne?
29 lis 21:49
majtaj5: Krótko i na temat Krzysiek... dzięki wielkie
29 lis 21:52
Eta:
29 lis 21:54