Przekątne trapezu przecinają się pod kątem prostym. Wykaz że suma kwadratów dług
kamczatka:

Przekątne trapezu przecinają się pod kątem prostym. Wykaz że suma kwadratów długości podstaw
jest równa sumie kwadratów jest równa sumie kwadratów długości ramion.
Jak to wyliczyć ?
a
2+b
2=c
2+d
2 ale co dalej
26 lis 18:19
kamczatka: ?
26 lis 21:45
Eta:
Wysłałam rozwiązanie, ale się nie wgrało ( strona dzisiaj szwankuje
26 lis 22:16
Eta:

k>0 −−− skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS
d
2= y
2+k
2x
2 i x
2+y
2=b
2
c
2= x
2+k
2y
2 k
2x
2+k
2y
2=a
2
+ ===============
d
2+c
2=
x2+
y2+
k2x2+
k2y2 = a
2+b
2
26 lis 22:24
Eta:
No udało się
26 lis 22:28
kamczatka: ok dzięki wielkie.
27 lis 18:25
Hajtowy: Kurczę, podobne ale "Wykaż, że..." było dziś
27 lis 18:26
kamczatka: jak dla mnie to tamte w ogóle inne było na podstawie kątów.
27 lis 18:34
Miau miau:
7 gru 12:17