fizyka
Darek: POMOCY

Z jaką prędkością początkową należy rzucić ciało pionowo ( w górę lub w dół ) z
wysokości h=100m, aby jego szybkość końcowa wynosiła 45m/s. Po jakim czasie tc od momentu
wyrzucenia ciało to uderzy w ziemię?
12 paź 21:06
Jakub: vk = 45ms
s = 100m
vp = ?
Na początku rozpatrzmy rzut w dół
vk = vp + gt (ruch jednostajnie przyspieszony)
h = vpt + 12gt2
vp = vk − gt
h = (vk − gt)t + 12gt2
h = vkt − gt2 + 12gt2
h = vkt − 12gt2
Podstaw do tego równania dane i masz równanie kwadratowe do rozwiązania. Jak wyliczysz t to z
równania vp = vk − gt policzysz prędkość początkową.
W rzucie do góry odpowiedź jest ta sama. Jak rzucamy pionowo do góry, to po pewnym czasie ciało
wraca do tego samego punktu, z tą samą prędkością tylko przeciwnie skierowaną. Tą sytuację
jednak już rozpatrywałem (ciało rzucone w dół).
13 paź 01:16