funkcja trygonowetryczna
kaska: wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kata ostrego mając dane :
a) sinx= 4/15
b) cosx = 5/11
26 lis 17:51
5-latek: w czym masz problem . Nie wiesz jak zaczac czy problem z liczeniem
Jesli ten pierwszy to sin
2x+cos
2x=1 i teraz np dla a) policz ile wynosi cosx
| | sinx | | 1 | |
tg= |
| a ctgx= |
| |
| | cosx | | tgx | |
26 lis 18:01
kaska: a wyliczenia ?
26 lis 18:09
5-latek: zaraz dostaniesz
26 lis 18:13
kaska: nie wiem jak to wyliczyć
26 lis 18:13
kaska: nie wiem jak to wyliczyć
26 lis 18:14
5-latek: | | 4 | | 16 | |
cos2x=1−sin2x to cos2x=1−( |
| )2=1− |
| =policz i napisz tu |
| | 15 | | 225 | |
26 lis 18:19
kaska: nie wiem, dlatego chce zeby mi to ktos wytłumaczył.
26 lis 18:30
5-latek: | | 16 | | 225 | | 16 | | 209 | |
1− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 225 | | 225 | | 225 | | 225 | |
| | 209 | | 209 | | √209 | | √209 | |
wiec cos2x= |
| to cos=√ |
| to cos= |
| = |
| ale |
| | 225 | | 225 | | √225 | | 15 | |
| | 209 | |
tez cos x=− √ |
| ale tego roxzwiazania nie nbierzemy pod uwage bo cos w 1 cwiartce |
| | 225 | |
jest dodatni (bo mamy napisane ze dla kata ostrego )
| | 4 | | √209 | |
mamy dany sinx = |
| i wyznaczony cos x = |
| wiec korzystaja c z tego z e |
| | 15 | | 15 | |
| | sinx | | 4 | | √209 | | 4 | | 15 | |
tgx= |
| to tgx= |
| : |
| = |
| * |
| = policz (skroci sie 15 |
| | cosx | | 15 | | 15 | | 15 | | √209 | |
)
| | cosx | | √209 | | 4 | | √209 | | 15 | |
lub tez ctg x= |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = policz |
| | sinx | | 15 | | 15 | | 15 | | 4 | |
dla b ) cos
2x+sin
2x=1 to sin
2x=1−cos
2x cos x masz dany to licz dalej tgx i ctgx z tych
samych wzorow co w a) wiec licz to sprawdze
26 lis 19:15
sams : cosx= 5/11
cos2x + sin2x= 1 bo sin 2x=1−cos2x
sin2x= 1−(5/11) do 2 = 1− 25/121 = 121/ 121 − 25 / 121 = 96/121
sin2x= 96/121 to sin pod pierwiastkiem 96/121 to sin pod pier 96/ pod pier 121 = pod
pier 96/ 11
tgx = sinx/ cosx to tgx= 5/11 : pod pier 96 / 11 = 5 * pod pier 96
26 lis 19:55
5-latek: No to udowodnij z e cos2x+sin2x=1
26 lis 20:02
avacs: poddaje sie
26 lis 20:12
5-latek: bo ma byc cos2x+sin2x=1
26 lis 20:28
kaska: dzięki za wcześniejszą podpowiedz.
26 lis 20:34
5-latek:
26 lis 20:39