jaką miarę
kosa: jaką miarę ma mniejszy z kątów jakie tworzy skazówki zegarowe o godzinie 13.42
prosiłabym z obliczeniamu
26 lis 17:17
Panko: O godzinie trzynastej minutowej do godzinowej brakuje 30◯.
Prędkości kątowe wskazówek
ωg=30◯ /h ωm=360◯ /h
Minutowa < goni> godzinową i ją wyprzedza : Równanie na kąt α o który ją
wyprzedzi po 42 minutach
α= (42/60)h 360◯/h −30◯−(42/60)h 30◯/h =231◯−30◯=201◯
Sekundowa na starcie ( godzina 13) miała 0◯ do minutowej i 30◯. do godzinowej.
Sekundowa po każdej minucie wraca do położenia < północ >. Czyli po 42 min będzie
na 12 −stej.
Kończąc : o 13: 42 sekundowa jest na 12−południe
Zgodnie z ruchem wskazówek po 51◯ jest godzinowa , potem po 201◯ jest
minutowa na pozycji 42 min (czyli kąt (42/60)360◯ =252◯ )
26 lis 22:58
daras: odp. 159o
28 lis 16:21