liczby zespolone
pod: mam zadanie
z2+(1−3i)z−2=i
podstawiłem za z = x + yi
czyli
(x+yi)2 + (1−3i)(x+yi) − 2 =i
x2+ 2xyi + y2i2 + x +yi − 3xi − 3i2y− 2=i za i2= −1
x2+2xyi − y2 +x −yi −3xi +3y−2= i teraz robie układ rownan ze rzeczywiste do rzeczywistych
urojone do urojonych
x2− y2 +x + 3y −2 =0
2xy − y − 3x=1
i w tym momencie stanalem jak to zrobic dalej?
26 lis 17:08
MQ: A po co tak?
Przecież to równanie kwadratowe:
z2+bz+c=0
Δ, pierwiastki i po krzyku.
26 lis 17:42
pod: wtedy bede mial z2 + (1−3i)z − 2− i=0 wiec jak potraktowac to − i? skoro − 2 to bedzie c
czy c to bedzie 2−i?
26 lis 17:49
MQ: c będzie −2−i
26 lis 17:57
pod: czyli b2 − 4ac
za b podstawie (1−3i)2 za a podstawie 1 czy 0 a za c −2 −1
tak?
26 lis 18:07
pod: −i*
26 lis 18:13