.
Piotr 10: Ze zbioru Z={1,2,3,....,2n+1} , gdzie n∊N
+ wylosowano równocześnie dwie liczby. Wyznacz n, tak
aby prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest liczbą nieparzystą było większe od
I przypadek, gdy I parzysta, II nieparzysta
n*(n+1)
II przypadek, gdy I nieparzysta, II parzysta
n*(n+1)
A=2n*(n+1)
Czemu nie rozpatrujemy tu dwóch przypadków, tylko jeden ?
26 lis 16:52
Mila:
Musisz postępować konsekwentnie.
1) Do obliczenia mocy Ω zastosowałeś kombinacje, czyli uznałeś, że kolejność składników sumy
nie jest ważna. Zresztą w treści jest ,że wylosowano 2 liczby jednocześnie, a to sugeruje
zastosowanie kombinacji.
Dla parzystości ( nieparzystości) sumy też kolejność składników nie jest ważna .
| | n*(n+1) | | n+1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | (2n+1)*n | | 2n+1 | |
2) Jeśli jednak wbrew sugestiom ( nie zauważysz ), uznasz, że bierzesz pod uwagę kolejność
składników w sumie, to liczysz tak:
|Ω|=(2n+1)*(2n) − wariacje bez powtórzeń
| | 2*(n+1)*n | | n+1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | (2n+1)*(2n) | | 2n+1 | |
i masz taki sam wynik
3) liczysz bez Ω za pomocą drzewka też otrzymasz to samo.
26 lis 21:23
Mila:
Dlaczego nie jesteś czerwony?
26 lis 21:24