Napisz rownania prostych 2 podpunkty
XXXXXXXXXXXXXXXXX: Punkty A i B o odcietych xA= − 1, xB= 3 leza na prostej 2x − y − 1 = 0. Napisz rownanie:
a) srodkowej OS boku AB trojkata OAB
b)wysokosci opuszczonej z wierzcholka O, gdzie O jest poczatkiem ukladu wspolrzednych.
12 paź 20:43
DanexZ: a) A(−1;y) B(3;y) spelniają warunek prostej 2x−y−1=0 więc
−2−1=y 6−1=y
y=3 y=5
A(−1;3) B(3;5)
1/2AB=(−1+3)/2 i (3+5)/2 czyli śrAB(1;4)
postac kierunkowa prostej to y=2x−1
prostopadła do niej to y=−1/2x+b
śr AB spelnia jej rownanie czyli 4=2*1+b
b=4,5 czyli y= −1/2x+4,5
12 paź 20:56
DanexZ: kurw..sory bład rachunkowy popelniłem
12 paź 21:02
DanexZ: bedzie A(−1;−3)
czyli 1/2AB=(−2,4)
4=2*(−2)+b
b=8 czyli y= −1/2x+8 to jest rown OS
b) bedzie to prostopadla do AB przech przez pkt(0;0) czyli
0=0+b
b=0 czyli rown. prostej to y= −1/2x
12 paź 21:10