Równanie wykładnicze
Mariusz: 81x2+x=3−2
26 lis 16:08
Mariusz: Pomoże ktoś?
26 lis 16:21
bezendu:
34(x2+x)=3−2
4x2+4x+2=0 /2
2x2+2x+1=0
26 lis 16:24
Mariusz: A dlaczego dzielimy wszystko przez 2
26 lis 16:28
bezendu:
żeby uprościć sobie
26 lis 16:29
Mariusz: Dzięki, w tym wypadku delta ujemna więc sprzeczność
26 lis 16:32
Mariusz: A moge prosić o pomoc w jeszcze jednym?
(0,125)5x−1=64−7x+2
26 lis 16:34
bezendu:
8−5x+1=8−14x+4
−5x+14x=3
26 lis 16:46
Mariusz: A można też zrobić z 0,125 zrobić 64? To będzie do potęgi −2
26 lis 16:51
bezendu:
możesz
26 lis 16:59