oblicz czas pokonania drogi przez pociag pospieszny
anusia: miasto A i miasto B laczy linia kolejowa o dlugosci 210km. srednia predkosc pociagu
pospiesznego na tej trasie jest o 24km/h wieksza od sredniej predkosci pociagu osobowego.
pociag pospieszny pokonuje trase o 1godzine krocej niz pociag osobowy. oblicz czas pokonania
tej drogi przez pociag pospieszny.
26 lis 15:15
irena_1:
v− prędkość pospiesznego
v−24 − prędkość osobowego
t− czas jazdy pospiesznego
t+1 − czas jazdy osobowego
vt=210
(v−24)(t+1)=210
vt+v−24t−24=210
210−24t
2−24t=0 /:(−6)
4t
2+4t−35=0
Δ=16+560=576
| | −4−24 | | −4+24 | |
t1= |
| <0 lub t2= |
| =2,5 |
| | 8 | | 8 | |
t=2,5 h
26 lis 15:21
pigor: .... , lub rozwiąż równanie : v
p= v
o+24 ⇔
⇔
210t =
210 t+1+24 /:3 ⇔
70t = 70 t+1+8 i ?=t >0 .
26 lis 15:37
anusia: dziekuje wam bardzo
26 lis 16:41