matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bardzo proszę o pomoc
martaa:
proszę pomóc mi rozwiącać równania:
6x+1
= −3
5x−4
1
5
3
+
=
x
x+3
x
2
+3x
3x−4
2x+7
=
6x+1
4x−1
26 lis 13:32
irena_1:
6x+1
=−3
5x−4
4
x∊R\{
}
5
6x+1=−15x+12 21x=11
11
x=
21
26 lis 13:34
irena_1:
1
5
3
+
=
x
x+3
x
2
+3x
x∊R\{0; −3}
x+3+5x
3
=
x
2
+3x
x
2
+3x
6x+3=3 6x=0 x=0 − nie należy do dziedziny Równanie nie ma rozwiązań
26 lis 13:37
irena_1:
3x−4
2x+7
=
6x+1
4x−1
1
1
x∊R\{−
;
}
6
4
(3x−4)(4x−1)=(2x+7)(6x+1) 12x
2
−3x−16x+4=12x
2
+2x+42x+7 −63x=3
1
x=−
21
26 lis 13:39