liczby zespolone
marian: http://oi39.tinypic.com/2j1x848.jpg
Witam, czy mógłby mi ktoś rozwiązać pierwsze trzy zadania, bo ostatnie 2 potrafię ale mam
totalny problem z liczbami zespolonymi i nie wiem jak się mam za to za cholerę zabrać.
zdjęcie z zadaniami powyżej. ( 1,2,3 zadanie )
26 lis 13:23
Janek191:
z.2
( − 3 + 3 i)9 = [ ( − 3 + 3 i)2]4 *( − 3 + 3 i) = [ 9 − 18 i +9 i2]4 *( − 3 + 3 i ) =
= [ − 18 i ] 4 *( − 3 + 3 i ) = ( − 18)4 * i4 *( − 3 + 3 i) = 104 976*1 *( − 3 + 3 i ) =
= − 314 928 + 314 928 i
====================
i2 = − 1
i4 = 1
26 lis 13:54
irena_1:
2<|z−(1−i)2|≤4
(1−i)2=1−2i+i2=−2i
2<|z−(−2i)|≤4
Narysuj:
− okrąg o środku (0,−2) i promieniu 2
− okrąg o tym samym środku i promieniu 4.
Zaznacz pierścień ograniczony tymi okręgami bez mniejszego okręgu
26 lis 14:00
irena_1:
2z
2−(5−i)z+6=0
Δ=(5−i)
2−48=25−10i+i
2−48=−24−10i
(x+yi)
2=−24−10i
x
2−y
2+2xyi=−24−10i
x
2−y
2=−24
2xy=−10
x
4+24x
2−25=0
Δ
1=576+100=676
| | −24−26 | | −24+26 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
x
2=1
x=1 lub x=−1
y=−5 lub y=5
√Δ=1−5i
| | 5−i−1+5i | | 5−i+1−5i | | 3 | | 3 | |
z1= |
| =1−i lub z2= |
| = |
| − |
| i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
26 lis 14:04
irena_1:
| | √2 | | √2 | | 3 | | 3 | |
z=−3+3i=3√2(− |
| + |
| i)=3√2(cos |
| π+i sin |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 27 | | 27 | | 3 | | 3 | |
z9=39*24√2(cos |
| π+i sin |
| π)=39*24√2(cos |
| π+i sin |
| π)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
=39*24√2(− |
| + |
| i)=−39*24+39*24i |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 14:07