Funkcja wymierna
cziko: Mam pytanie odnośnie wykresu funkcji f(x)=2
x+2|x|, bo mam problem z jego narysowaniem.
Czy tutaj tworze funkcje y=2
3x i modułuje x (odbijam to co po prawej na lewą stronę) czy
określam 2 przypadki x≥0 → y= 2
3x oraz x< 0 y= 2
−x 
26 lis 13:18
MQ: To drugie, bo:
x≥0 ⇒ y=23|x|=23x
x<0 ⇒ y= 2|x| = 2−x
26 lis 13:27
Bizon:
... oczywiście, że w przedziałach jak napisałeś −
26 lis 13:27
cziko: A to może mi wytłumaczycie w jakich przypadkach stosuje się pierwszy sposób tj. modułowanie x


Bo nie mogę się w tym połapać....
26 lis 13:30