proszę o pomoc
martaa:

Witam mam ogromny problem z tym zadaniem

:(
Oblicz objętość figury powstałej w wyniku obrotu wielokąpa przedstawionego na rysunku dookoła
zaznaczonej osi obrotu. Zapisz obliczenia i odpowiedz.
26 lis 12:58
Eta:

Vbryły= V walca małego +V walca dużego
wymiary
małego walca: h=2
r=4
wymiary
dużego walca : H= 2
R=6
V bryły =.......... dokończ
26 lis 13:11
Janek191:
r1 = 4
r2 = 4 + 2 = 6
h1 = 2
h2 = 2
V = π r12 *h1 + π r22 *h2 = π*( 42*2 + 62* 2) = π *(16*2 + 36*2) =
= ( 32 + 72)*π = 104 π
V = 104 π [ j3]
============
26 lis 13:11
Janek191:
Jaki ładny rysunek
26 lis 13:12
Eta:
26 lis 13:14