pigor: ..., równanie ogólne (krawędziowe) to właśnie masz dane, dlatego zamienię
ci je na kanoniczne (kierunkowe)
..., otóż
1) obierasz sobie jakiś punkt tej prostej np. tak : niech
x=0 ⇒ y+z=3 i −2y−z=1 /+ stronami ⇔ −y=4 i z=3−y ⇔ (x,y,z)= (0.−4,7),
a wektor kierunkowy u tej prostej to iloczyn wektorowy :
| i j k |
u= | 1 1 1 | = −i+j−2k − k+2i+j = i+2j−3k = [1,2,−3]
| 1 −2 −1 |
| | x−0 | | y+4 | | z−7 | |
zatem |
| = |
| = |
| − szukane równanie kanoniczne |
| | 1 | | 2 | | −3 | |
danej prostej , z którego łatwo można przejść do postaci parametrycznej
i tak tu : (x,y,z)= (t, 2t−4,−3t+7) , t∊R − szukana postać parametryczna. ...