Relacja asymetryczna, relacja quasi asymetryczna.
ss: Witam. Mam pytanie czym różni się relacja asymetryczna od relacji quasi−asymetrycznej? Nie mogę
nigdzie znaleźć żadnego wytłumaczenia, a definicja z podręcznika w żadnym stopniu nie daje
odpowiedzi na moje pytanie. Orłem z matematyki nie jestem więc proszę o raczej proste
wytłumaczenie... Pozdrawiam.
26 lis 10:46
irena_1:
Ja znam takie definicje:
− asymetryczna to taka, że jeśli xRy, to nie może być yRx (na przykład relacja "<"− jeśli x<y,
to nieprawda, że y<x)
− quasi−asymetryczna to taka, że jeśli xRy i yRx, to x=y (na przykład relacja "≤"− jeśli x≤y i
y≤x, to x=y)
W pierwszej nie ma zwrotności, w drugiej jest, to znaczy, że w asymetrycznej nie może być xRx,
natomiast w drugiej może zachodzić xRx.
Nie wiem, czy takie znasz definicje... Bo w różnych podręcznikach różnie te relacje się
nazywają...
26 lis 11:31
ss: Dziękuje za odpowiedź. Czyli rozumiem, że relacja jest quasi−asymetryczna w sytuacji gdy
elementy są w relacji z samymi sobą i nie zachodzą inne relacje zwrotne? Oraz, że jeśli któryś
element jest w relacji z samym sobą to wykluczone jest istnienie relacji asymetrycznej?
26 lis 12:12
ss: Przepraszam, pomyliłem się w drugim zdaniu ostatniej odpowiedzi. Chodziło o inne relacje
SYMETRYCZNE.
26 lis 12:19
26 lis 12:33
ss: Obejrzałem, myślę, że już rozumiem różnicę. Tylko nie wiem skąd mam wiedzieć, że x = y gdy nie
mam podanych konkretnych liczb tylko oznaczenia typu "A, B, C, D" (z różnymi podanymi
relacjami między tymi elementami) i na tej podstawie mam określić czy relacja jest
quasi−asymetryczna? Jedyne co mi przychodzi do głowy to jedynie ta zwrotność... Jeśli jest
niezrozumiałe to co tutaj napisałem to przedstawię konkretne zadanie. Dziękuję za
dotychczasową pomoc.
26 lis 15:08