bezwględna!
LeonaDro: Bardzo proszę o pomoc!

Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej wyrażenie:
√x2 +10x −25 −
√4x2= ...
przedział jest x<−5
Generalnie wiem jak to zrobić, ale nie bardzo ogarniam ten przedział, jakie tam mają byc
liczby, mógłby mi ktoś pomóc?
26 lis 10:08
LeonaDro: W przedziale chodzi i ...−8,−7,−6<−5,−4,−3...
26 lis 10:12
LeonaDro:
26 lis 10:28
daras: a co klasówkę masz

zastosuj wzór na deltę i weź pod uwagę tylko ujemne pierwiastki
26 lis 10:36
LeonaDro: Z tego ma wyjść wartość bezwzględna, czyli będzie |x+5|− |2x| i dalej nie wiem co zrobić, jak
ten przedział zastosować. Raczej o deltę tutaj nie chodzi, ale jestem kiepski z matmy, więc
mogę się mylić
26 lis 10:48
Piotr 10: Jeżeli przedział jest x < −5 , to
Ix+5I= −x −5
I2xI= −2x
−x − 5 −(−2x)= −x−5+2x= x −5
26 lis 10:51
LeonaDro: Dzięki bardzo, już kumam!
26 lis 10:53
pigor: ..., bardzo dobrze, jeśli tam jest
√x2+10x+25, a nie
−25 , bo tak widzę

wtedy dalej , ponieważ masz x< −5 ⇔ x+5<0 , więc z definicji
twoje ..= |x+5|−|2x|= −(x+5)−2(−x)= −x−5+2x=
x−5 i koniec .
26 lis 10:58