Wyznaczenie wysokości (trójkąty podobne?)
Piotrek:

Mam problem z wyznaczeniem wysokości x, mam następujące dane:
| ab | = 10
| ac | = 222
| cd | = 13
| cf | = 266
| fg | = 33
| fh | = 65
| hi | = 7
Muszę wyznaczyć | JK | jednakże nie mogę sobie poradzić, można to zrobić z podobieństwa
trójkątów?
26 lis 03:45
irena_1:
13x=10x+2220
x=740
455+7y=33y
y=17,5
a+b=266
b=266−a
74k=962+a
a=962−74k
2,5k=348,5−74k+962
76,5k=1310,5
26 lis 09:21
irena_1:
Jest błąd w zapisie a:
a=74k−962
a dalej już dobrze.
2,5k=348,5−a
2,5k=348,5−74k+962
ale otrzymany wynik jest nierealny, bo wtedy b wychodzi ujemne... a k mniejsze od 33...
Sprawdź jeszcze te moje obliczenia. Może gdzieś się pomyliłam...
26 lis 09:31
+-: Ten rysynek jest błędny do tych danyh odcinek gj powinien leżeć pomiędzy gf a hi. Podaj
prawidłową treść zadania.
26 lis 10:13
26 lis 11:28
+-: To dalej nic nie mówi, przepisz po prostu treść zadania, jeżeli jest tam rysunek to dołącz w
pierwotnej postaci.
26 lis 12:46