Rozłóż wielomian
poltram: x4+82+15=0
26 lis 01:15
fdsf: x4+8x2+15=0 rozumiem ?
26 lis 02:26
poltram: tak, mój błąd
26 lis 12:34
asdf: t = x2, t >=0
26 lis 12:34
poltram: Dziękuje bardzo. Dla pewności spytam się jeszcze... po podstawieniu wychodzi mi funkcja
kwadratowa − liczę Δ , wychodzi Δ>0, liczę pierwiastki (w zadaniu miałem obliczyć właśnie
pierwiastki) i tyle? Nie muszę już nic z nimi robić z racji podstawienia t=x2 ?
26 lis 15:15
asdf: no jak podstawiles to warto teraz policzyc..., np.
x4 − 1 = 0
t = x2, t >= 0
t2 − 1 = 0
t 1 = 1, t = −1 (odpada, bo ujemne)
z tego wynika:
t = x2, t = 1 ⇒ x2 = 1
x = − 1 , x = 1
26 lis 15:33