matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
mati:
Jak wykazać że nie istnieje granica takiego ciągu :
1
b
n
= (
−2)
n
n
26 lis 00:16
Godzio:
1
2
b
n
= (−2)
n
* (1 −
)
n
n
Dla n parzystych:
1
2
b
2k
= 2
2k
* (1 −
)
2k
→
∞
* e
−1/2
=
∞
2k
Dla n nieparzystych
1
2
b
2k−1
= −2
2k−1
* (1 −
)
2k−1
→ −
∞
* e
−1/2
= −
∞
2k−1
Więc granica nie istnieje
26 lis 01:22