...
piotr: Oblicz granicę funkcji
to e jest do potegi
26 lis 00:01
pigor: ..., np. tak :
| | e x−1+1x−1 | | e 1+1x−1 | |
... = limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| | x | | x | |
| | e1+0 | | e | |
= [ |
| ] = [ |
| ] = 0 . ...  |
| | +∞ | | +∞ | |
26 lis 00:28
26 lis 00:30
piotr: i jak mam do minus nieskończoności to wynik będzie taki sam ?
26 lis 00:34
pigor: .... , tak tylko przy x→ −
∞
y=0 będzie asymptotą poziomą lewostronną i po wartościach y< 0 (pod osią Ox)
przeciwnie niż przy x→ +
∞ , gdzie
y=0 będzie asymptotą poziomą prawostronną, po wartościach y >0 (nad Ox) . ...
26 lis 00:45
asdf:
Zadales takie pytanie, na ktore jest ta sama odpowiedz, ale czy to rozumiesz odpowiedz lepiej
na prostrze zadanko:
Ile to jest:
?
26 lis 00:58
asdf: chodzi o podanie symbolu, a dopiero pozniej wyniku.
26 lis 01:05
26 lis 01:08
asdf: ok
26 lis 02:03