rownanie
zadanie: wyznaczyc liczbe wszystkich roznych rozwiazan podanego rownania:
a) w zbiorze liczb calkowitych niujemnych
b) w zbiorze liczb naturalnych
1) x1+x2+x3+x4+x5=7
moglbym prosic o pomoc?
nie rozumiem tego zadania
25 lis 23:14
zadanie: ?
26 lis 00:04
zadanie: ?
26 lis 14:11
pigor: ..., a jak byś miał w zbiorze liczb rzeczywistych to rozumiałbyś
i co, łatwiejsze by było
26 lis 14:27
zadanie: w ogole nie rozumiem
26 lis 14:31
Panko: 1. Zadanie dotyczy podziału liczby
Na ile sposobów można liczbę n zapisać w postaci sumy n= a
1 +a
2 + ... a
k
b)składniki rozkładu są naturalne. Rozkłady różniące się jedynie kolejnością składników
| | | | | |
uważamy za różne. Wtedy jest ich | . Tu jest to | |
| | | |
a) w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych, czyli dopuszczamy zera.
| | | |
Przebiegamy liczbę zer możliwych z∊{0,1,2,3,4} i ich rozmieszczenia | i do |
| | |
każdego rozkładu zer stosujemy punkt b) zaktualizowany k=5−z
c) Jeżeli utożsamiamy rozkłady różniące się jedynie kolejnością składników to
polecam BM 59 Analiza kombinatoryczna W Lipski s.63
26 lis 16:07
Mila:
Zadanie sprowadza się do obliczenia na ile sposobów można przedstawić liczbę 7 w postaci sumy
a) 5 składników całkowitych nieujemnych: np.
2+3+2+0+0
x
1=2,x
2=3,x
3=2, x
4=0,x
5=0
Podam ogólny sposób, ale najpierw dla (b)
b) w postaci 5 składników naturalnych ( bez zera)
W tym przypadku ja liczyłabym tak:
Masz 7 jednakowych kul i masz je rozłożyć do 5 szuflad, tak , aby żadna nie była pusta.
n=7, k=5
◯ ◯ ◯ ◯ ◯ ◯ ◯ ustawiam 4 przegrody, dla których wybieram miejsca 4 miejsca z 6.
◯ |◯| ◯ ◯| ◯ ◯| ◯
(1,1,2,2,1)− jedno z rozwiązań
liczba rozwiązań:
ogólnie
a) tu składniki mogą być równe 0
n=7, k=5
mam 7 jednakowych kul białych , dokładam 5 kul czarnych ( te będą symbolizowac zera),
ustawiam 4 przegrody , wybierając 4 miejsca z 11.
◯ ◯| ◯ ◯ ◯| ◯ ◯ |♦ ♦ ♦| ♦ ♦
(2,3,2,0,0) jedno z rozwiązań.
Wzór:
26 lis 17:10
zadanie: dziekuje
26 lis 18:16
zadanie: a mam jeszcze takie pytanie:
rzucamy trzema roznymi kostkami. ile z nich daje sume oczek rowna 6, ile 7, a ile 10?
wszystkich wynikow jest 63
gdybysmy rzucali dwoma kostkami to mozna byloby narysowac tabelke i policzyc te sumy oczek a
dlatrzech rzutow?
26 lis 18:20
Mila:
Sumy łatwo podać i zastosować permutacje.
Skorzystaj z tego co Ci wcześniej napisałam.
Masz poszukać liczbę rozwiązań równań:
a) x1+x2+x3=6, i xi∊{1,2,3,4,5,6} jak poprzednio w (b)
b) x1+x2+x3=7, i xi∊{1,2,3,4,5,6} jak poprzednio w (b)
c) x1+x2+x3=10, i xi∊{1,2,3,4,5,6} tu pomyśl
26 lis 18:39
zadanie: | | | |
c) | =36 ale tu chyba jeszcze trzeba cos odjac ale nie wiem co |
| | |
26 lis 22:07
Mila:
a) masz 3 zmienne ( 3 szuflady, żadna nie może być pusta, nie ma możliwości wyrzucenia 0 oczek)
a) x
1+x
2+x
3=6, i xi∊{1,2,3,4,5,6} jak poprzednio w (b)
O O O O O O − 6 kul rozdzielić do 3 szuflad, 2 przegrody umieszczasz
na 2 miejscach z 5 możliwych. ( dzielisz zbiór 6 elementów na 3 podzbiory niepuste)
O O|O O O|O ⇔2+3+1=6
| |
=10 − liczba rozwiązań, na tyle sposobów może "wypaść" suma oczek =6 |
| |
Zresztą możesz wypisać :
(1,2,3) na 3! sposobów =6
(2,2,2) 1 możliwość
| | 3! | |
(1,1,4) |
| =3 możliwości |
| | 2! | |
b) x
1+x
2+x
3=7, i xi∊{1,2,3,4,5,6}
O |O| O O O O O
Tu masz sytuację (1+1+5)=7
| |
=15 liczba rozwiązań, na tyle sposobów może "wypaść" suma oczek =7 |
| |
i Tu możesz policzyć na piechotę
(1,2,4) na 3!=6 sposobów
| | 3! | |
(1,3,3) na |
| =3 sposoby |
| | 2! | |
| | 3! | |
(2,2,3) na |
| =3 sposoby |
| | 2! | |
| | 3! | |
(1,1,5) na |
| =3 sposoby |
| | 2! | |
Razem: 15
c) x
1+x
2+x
3=10, i xi∊{1,2,3,4,5,6}
Tu nie można tak rozwiązać jak poprzednio, sprowadzamy do sytuacji,
gdy skladnikami sumy będą liczby ∊{1,2,3,4,5,6}
Rozkladamy po jednej kuli do każdej szuflady
x
i=1+y
i
1+y
1+1+y
2+1+y
3=10
y
1+y
2+y
3=7
O |O| O O O O O
| |
=15 liczba rozwiązań na tyle sposobów może "wypaść" suma oczek =10 |
| |
x
1=1+1=2
x
2=1+1=2
x
3=1+5=6
2+2+6=10 zgadza się
pomyśl nad wypisaniem, nie jest to potrzebne, ale dla zrozumienia problemu korzystne.
26 lis 22:40
Mila:
W c) to nie wszystko, nie zostały ujęte przypadki, gdy jeden ze składników jest równy 1.
(1,6,3) 6 możliwości
(1,5,4) 6 możliwości
27 lis 15:34
Mila:
Wczoraj miałam trudności z łączeniem się z tą stroną.
27 lis 15:35