logi
kostur: wykaż, że log2p ∊ NW, gdzie p jest liczbą pierwszą ≠ 2.
zacząłem tak
niech log2p = a, gdzie a∊W
wtedy
2a=p, tylko jak to uargumentować.
25 lis 23:08
kostur: bump
25 lis 23:23
~r.:
No to może tak:
skoro a jest wymierna to da się ją zapisać w postaci:
i mamy
2
lm = p
obustronnie potęgujemy do m i mamy
2
l = p
m
no i wychodzi że potęga liczby pierwszej jest parzysta co jest nieprawdą i cbdo
25 lis 23:32
kostur: DZIĘKI
25 lis 23:33
~r.: znaczy nieprawdą jest przy założeniu że p≠2
25 lis 23:36
kostur: A takie coś?
Wiedząc, że sinα+sinβ=2sin(α+β) i α+β ≠ 2kπ, wykazać, że
Założenie mogę przekształcić
sinα + sinβ = 2[sinαcosβ +cosαsinβ]
oraz
25 lis 23:53
kostur: podbijam
26 lis 00:15
Godzio:
| | a + b | | a − b | |
sina + sinb = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a + b | | a + b | |
2sin(a + b) = 4sin |
| cos |
| stąd |
| | 2 | | 2 | |
| | a − b | | a + b | |
cos |
| = 2cos |
| rozpisujemy ze wzoru na cos(a − b) i cos(a + b) |
| | 2 | | 2 | |
| | a | | b | | a | | b | | a | | b | | a | | b | |
cos |
| cos |
| + sin |
| sin |
| = 2cos |
| cos |
| − 2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a | | b | | a | | b | |
cos |
| cos |
| − 3sin |
| sin |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a | | b | |
Dzielimy na cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a | | b | | a | | b | | 1 | |
1 − 3tg |
| tg |
| = 0 ⇒ tg |
| tg |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
26 lis 01:37