25 lis 22:46
ICSP: | xy | | x2 + xy − x2 | | x2 + xy | | x2 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| x+y | | x + y | | x+y | | x+y | |
| | x(x+y) | | x2 | | x2 | |
= |
| − |
| = x − |
| |
| | x+y | | x+y | | x+y | |
25 lis 22:51
~r.:
1. Prawą stronę zamieniamy na różnicę ułamków
2. Wykonujemy odpowiednie mnożenia i odejmowania
3. Nieoczekiwanie wychodzi nam postać taka jak z lewej strony, o co tak naprawdę nam chodziło
Dziękuję za uwagę!
25 lis 22:53
Cuando: Jeszcze jakby ktoś zamienił tą różnice byłbym ogromnie wdzięczny:
2a − [(a*b)/(a+b)]
25 lis 23:01