Wiadomo, że log_35=a. Oblicz log_95.
MAGIC: Wiadomo, że log35=a. Oblicz log95.
12 paź 20:35
MAGIC:
12 paź 20:45
yeti:
MAGIKU tego typu zadań na forum było bez LIKU

ale...... podam to banalne rozwiazanie:
| | log35 | | a | | a | |
log95= |
| = |
| = |
| |
| | log39 | | 2log33 | | 2 | |
12 paź 20:50
MAGIC: YETI − DZIĘKUJE ZA TAK BANALNE (dla Ciebie) ROZWIĄZANIE !
12 paź 21:07
Hory314: Kolega @yeti wyliczył to z właściwości logarytmu:
Podam inny sposób rozwiązania:
log
35 = a więc:
3
a = 5
log
95 = x więc:
9
x = 5
(3
2)
x = 5
3
2x = 5 = 3
a
2x = a / :2
Sprawdzenie:
9
a2 = 5
(3
2)
a2 = 5
3
2a2 = 5
3
a = 5
Zgadza się.
Pozdro.
30 lis 22:58
Bogdan:
Wiadomo, że log
35=a. Oblicz log
95.
Podam inne banalne rozwiązanie z zastosowaniem prostej i przydatnej zależności:
| | 1 | | 1 | |
Log9 5 = log32 5 = |
| log3 5 = |
| a |
| | 2 | | 2 | |
1 gru 11:52