trygonometria
Saizou :
mam pytanie jak obliczyć
bo ja liczyłem tak
sin(2x−60)=sinx
sin(2x)cos(60)−cos(2x)*sin60=sin x
| 1 | | √3 | |
| *2sinxcosx− |
| (1−2sin2x)=sinx |
| 2 | | 2 | |
2sinxcosx−
√3−2
√3sin
2x=2sinx
i dalej nie mam pomysłu
25 lis 22:11
25 lis 22:19
Piotr 10: Lub tak:
sinα=sinβ
α=β+2kπ v α= π − β+2kπ
25 lis 22:21
Eta:
A tak:
| | π | | π | |
2x− |
| = x+2kπ v 2x− |
| = π−x+2kπ , k∊C |
| | 3 | | 3 | |
x=......... v x=..........
25 lis 22:22
Saizou : właśnie chciałem zrobić tak jak Eta i Piotr tylko nie wiedziałem jak to będzie z
okresowością, wiec zrezygnowałem z tego pomysłu, ale dzięki wielkie
25 lis 22:24
Eta:
25 lis 22:24