zadanie z fizyki
Robert: Podczas wciągania pianina na platformę o wysokości 160cm i kącie nachylenia 30∘ została
wykonana praca 6424,8 J. Przyjmij, że pianino wciągano za pomocą liny ruchem jednostajnym
prostoliniowym. Oblicz współczynnik tarcia pianina o powierzchnię platformy, jeżeli jego masa
wynosi 250 kg.
Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania i jakby jakiś mały rysunek to w ogóle super.
Pozdrawiam
25 lis 22:02
daras: GG:2489859
| | W | |
W=Ts=fsmgcosα⇒f= |
| ≈0,02 |
| | mghctgα | |
a z rysunków jestem noga
25 lis 22:14
Robert: WYnik powinien wyjść 0,35

, ma ktoś pomysł? Bardzo ważne.
25 lis 22:44
sushi_ gg6397228:
bo powinien byc sinus 30, a nie cosinus 30, wiec wynik domnoz na √3
25 lis 22:47
Robert: sushi gg6397228 mógłbyś/mogłabyś rozpisać to trochę bardziej? pliiis
25 lis 22:49
daras: musi być cosinus bo siła tarcia to współczynnik x siła nacisku, tylko może jest tg w końcowym
wzorze, sprawdź to sam
26 lis 10:23