proszę o rozwiązanie
michał: zad 1 Kolarz przejechał trasę odługości 180 km jadąc z prędkością 45 km/h ale po przebyciu 80%
trasy zszedł z roweru i odpoczywał 45 min Po odpoczynku wznowił jazdę. ułóż wzór funkcji
określającej odległość ( w km) kolarza od mety w zależności od czasu ( w godzinach) jazdy.
Ustal dziedzinę i sporządż jej wykres
25 lis 22:01
daras: S(t)=180−0,8*45 +0,75 −45t
25 lis 22:05
michał: czyli funkcja będzie miała zapis S(t) = 144,75 − 45 t a czy dziedzina to ( 0, 4)
25 lis 23:13
daras: dziedzina, to czas trwania ruchu: 180:45 + 0,75
26 lis 10:28
michał: przepraszam ale wkradł się błąd bo odpoczywał 48 minut
rozumiem że 0,75 to czas a 180km to droga czy zapis ten jest prawidłowy
s(t) = 180 − 0,8 * 45 + 0,75 − 45 t
0,8 * 45 = 36 km
jeszcze raz proszę o odpowiedż
26 lis 20:03