f. kwadratowa
krzysiek: Dla jakich m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków.
2x2 − 3(m−1)x+(1−m2)=0
Proszę o dokładne rozwiązanie z komentarzem co na danym etapie jest liczone.
25 lis 21:32
5-latek: 1 warunek delta >0
2 warunek x1*x2<0 i liczysz
25 lis 21:36
krzysiek: a coś więcej?
25 lis 21:44
5-latek: wypisz ile wynosza wspolczynniki a b i c w tym rownaniu
25 lis 21:46
krzysiek: a=2 b=−3(m−1) c=1−m2
25 lis 21:49
5-latek: no to np drugi warunek
Wzory VieteA ile wynosi x1*x2=
25 lis 21:52
25 lis 21:55
5-latek: | | 1−m2 | |
no to teraz |
| <0 rozwiaz ta nierownosc i wyznacz przedzial do ktorego nalezy m |
| | 2 | |
25 lis 21:57
krzysiek: 1−m2<0
m2<−1
m<√1 ?
25 lis 22:00
5-latek: jesli nie weisz jak to napisz . Pomoge troche
25 lis 22:00
krzysiek: m∊(−∞,1)
25 lis 22:03
PW: krzysiek, na litość,
1−m2 <0
m2 > 1
Rozwiązanie to dwa przedziały, ale na pewno żaden z nich nie jest (−∞,1). Narysuj na osi.
25 lis 22:07
5-latek: mianownik jest dodatni wiec mozemy pomnozyc obie strony nierownosci przez 2 nie zmieniajc
zwrotu nierownosci czyli mamy 1−m2<0
i dotad masz ok daj juz zle
Popatrz 1−m2=(1+m)(1−m) ze wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b)
to 1−m2<0 to (1−m)(1+m)<0 wyznacz teraz miejsca zerowe czyli 1−m=0 to m= lub 1+m=0 to m=
.. i do jakiego przedzialu nalezy m jesli to ma byc <0
25 lis 22:10
krzysiek: m=1
m=−1
m∊(−∞,−1)∪(1,∞) ?
25 lis 22:17
5-latek: Dobrze , Wie warunek nr 2 mamy rozwiazany
Teraz warunek nr 1
policz delte masz juz wypisane wspolczynniki
25 lis 22:20
krzysiek: 17m2−18m+1 Mam wrażenie, że się gdzieś machnąłem
25 lis 22:23
5-latek: delta (−3(m−1))
2−4*2*(1−m
2)>0
delta (−3m+3)
2−8(1−m
2)>0
(3−3m)
2−8+8m
2>0
9−12m+9m
2+8+8m
2>0
17m
2−12m+1 >0 ale sprawdz jeszce raz
wyznacz przedzial kiedy to jset >0 czyli znowu delta m
1 i m
2
i bedzie wyznaczony warunek nr 1
Potem wyznacz czesc wspolna obu tych warunkow najlepiej na osi liczbbowej .
ja juz musze isc spac bo jutro do pracy rano
Pewnie jeszce ktos pomoze Czesc
25 lis 22:36
5-latek: ma byc 17m
2−12m+17>0 bo 9+8=17 a nie 1
25 lis 22:40
5-latek: Bylojednak dobrze ja sie machmolem w 4 wierszu zamiast −8 napisalem +8
25 lis 22:42
krzysiek: dzięki
25 lis 22:43