Ciągłość funkcji
...: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na poniższym przykładzie jak zbadać ciągłość funkcji?
| | ⎧ | (x2 −4)/(x+2) gdy x jest różne od −2 | |
| f(x) = | ⎩ | −4 dla x =2 |
|
25 lis 21:28
PW: A nie powinno być w definicji funkcji
f(x) = −4 dla x = −2 ?
25 lis 21:39
...: faktycznie, mój błąd
25 lis 21:42
PW: No to:
− na przedziale (−∞,−2) funkcja f jest iloczynem funkcji ciągłych x2−4 oraz x+2, jest więc na
tym przedziale ciągła
− na przedziale (−2,∞) funkcja f jest iloczynem funkcji ciągłych x2−4 oraz x+2, jest więc na
tym przedziale ciągła
− jedynym punktem, w którym f może nie być ciągła, jest x0=−2.
Liczymy więc granice
lim f(x)
x→−2−
oraz
lim f(x)
x→−2+
Jeżeli granice te są obie równe −4 , czyli f(−2), to f jest ciągła w x0=−2. Jeżeli jest
inaczej, to nie jest ciągła w x0.
25 lis 22:04
...: okej, dzięki wielkie
25 lis 22:12