wymiary boków prostokąta
babka75k: Ratownik mający stumetrową linę chce przy brzegu plaży wytyczyć dla dzieci kąpielisko w
kształcie prostokąta o największym obszarze. Jakie wymiary powinno mieć to kąpielisko?
Przedstaw obliczenia.
12 paź 20:26
Czarnetka: kwadrat 25x25
12 paź 20:28
babka75k: tak tylko czy brzeg plaży też ma być odcięty liną? może z liny mają być tylko 3 boki a czwarty
to ma być brzeg?
12 paź 20:32
Biebrza: jeśli to ma być kąpielisko to chyba 3 boki
12 paź 20:36
babka75k: i to jest właśnie zadanie typu "co poeta miał na myśli":(
12 paź 20:38
Bogdan:
Też uważam, że są 3 boki.
12 paź 20:39
13 paź 11:38
Bogdan:

Dzień dobry.
2x + y = 100 ⇒ y = 100 − 2x
P = xy → max
P = x(100 − 2x) ⇒ P(x) = −2x
2 + 100x
Funkcja P(x) jest funkcją kwadratową, której wykres jest parabolą ramionami skierowaną w dół
| | −100 | |
i posiadającą maksimum w wierzchołku dla x = |
| = 25 |
| | 2*(−2) | |
Wymiary prostokąta są więc: x = 25, y = 100 − 2*25 = 50.
13 paź 12:13
Biebrza: | | 1 | |
szablonowość − myślenie=33 |
| |
| | 3 | |
13 paź 13:23
babka75k: Dziękuję wszystkim za pomoc
13 paź 17:00
xD: a jaki jest wzor
19 maj 14:51
kacha: wzór −b/2a
w tym wypadku mamy b=100, a=−2, więc podkładamy i wychodzi:
x=−100/2(−2)
3 mar 12:55